škola na Komenského náměstí škola na Komenského náměstí Královská města - města pod lupou
škola na Komenského náměstí znak Žižkova Vítejte na Žižkově! chrám sv. Prokopa a Česká reálka, vlevo budova radnice
znak Žižkova
Aktuální informace
Táboritská ulice
menu
menu menu
Místa konání koncertů
Programy jednotlivých koncertů
Profily účinkujících
Aktuální informace
FESTIVAL 2021
FESTIVAL 2020
FESTIVAL 2019
FESTIVAL 2018
FESTIVAL 2017
FESTIVAL 2016
FESTIVAL 2015
FESTIVAL 2014
FESTIVAL 2013
FESTIVAL 2012
FESTIVAL 2011
FESTIVAL 2010
FESTIVAL 2009
FESTIVAL 2008
FESTIVAL 2007
FESTIVAL 2006
FESTIVAL 2005
FESTIVAL 2004
FESTIVAL 2003
FESTIVAL 2002
FESTIVAL 2001
Žižkov
Oficiální www stránky Prahy 3
Vinohrady.cz
Klub přátel Žižkova

Navštivte nás na Vinohradech.
menu menu
menu
 

 
sokolna
Koncert v bývalém kině Flora

Flora - barevné fotoNekonvenčnost hudebního festivalu Nekonvenční žižkovský podzim je nejen v tom, že se koncerty konají na nečekaných místech, určených pro jiné než koncertní účely, ale také v tom, že pro každý z koncertů se nacházejí nečekaná spojení, ať už se týkají účinkujících, repertoáru nebo data konání. Kromě toho se bez výjimky vždy jedná o jedinečný hudební zážitek.

Vrchovatou měrou se to potvrdilo na čtvrtečním koncertě, nazvaném příznačně "Flora znovu zahajuje", který se konal u příležitosti slavnostního znovuotevření bývalého vinohradského hotelu a kina, nyní sídla a přepážkové dvorany Všeobecné zdravotní pojišťovny. Návštěvníci koncertu obdivovali perfektně zrekonstruovaný interiér vstupní haly i vlastního kinosálu, který byl vyzdoben v duchu antiky a s motivy z rostlinné říše. Pod dohledem památkářů se podařilo rekonstrukci dovést k dokonalosti včetně detailů, jakými bylo kovové zábradlí ve stylu 30.let nebo odstín mramoru na schodišti, mnoho práce bylo též odvedeno při obnově poničené štukové výzdoby. Zároveň se podařilo s vtipem zakomponovat nové prvky - dva prosklené a pochromované výtahy, které umožňují bezbariérový vstup do sálu v suterénu, vypadají, jako by tu byly odedávna, velmi překvapivý je kruhový světlík ve stropě sálu, který umožňuje přístup denního světla, a rovněž kruhová fontánka ve shodném půdoryse přímo pod ním.

Hotel Flora - vstupní dvoranaNávštěvníkům koncertu byl promítnut i krátký film, který připomněl základní fakta o budově: hotel byl postaven počátkem třicátých letech podle návrhu architekta Krofty, vybavení i výzdoba interiéru odkazovaly na antiku. Vinou zanedbané údržby po 40 let komunistické vlády a také posledních 10 let, kdy probíhal restituční spor a objekt již nebyl využíván jako hotel, se vznosná budova dostala do havarijní situace. Všeobecná zdravotní pojišťovna si ji přesto vybrala jako své budoucí hlavní sídlo a zakoupila ji za více než 200 milionů korun. Rekonstrukci prováděla firma Sater Group s využitím specializovaných subdodávek; vzniklo 240 kanceláří, které umožní sjednocení všech dosavadních pracovišť VZP v hlavním městě a tím zlepšení jejich komunikace i nemalou finanční úsporu; ve dvou podzemních patrech je 40 stání pro auta, která se do nich dostanou výtahy; prostorám určeným pro styk s veřejností vévodí právě přepážková hala, citlivě vestavěná do někdejšího kinosálu. Vedení VZP se v počátcích rekonstrukce snažilo najít nájemce, který by zde provoz kina obnovil. Když se nikdo nenašel, prosadilo se toto řešení, které jedinečný prostor zpřístupňuje veřejnosti.

Hotel Flora - vstupní dvoranaNávštěvníky koncertu osobně uvítala ředitelka VZP, paní ing. Jiřina Musílková, která nad koncertem převzala záštitu, a také p. Malát, ředitel úseku výběru pojistného pro hlavní město. Program a účinkující představil zakladatel a umělecký garant festivalu, doc. Jiří Hošek. Pan Hošek rovněž, jak je jeho zvykem, upozornil na magickou hru čísel: jedná se o 1. koncert na tomto místě po 11 letech, koná se 11.10.01 a je to přesně 1 měsíc od 11.9., kdy došlo k tragickému teroristickému útoku na USA Shodou okolností tento den účinkující kvarteto Apollon získalo angažmá ... v USA.

Kvarteto Apollon vybíralo skladby z obou částí svého repertoáru - z klasických smyčcových kvartet uvedlo Smetanův smyčcový kvartet č. 2 d mol, který umělec skládal v závěru svého života, kdy již neslyšel a byl považován za šíleného - dílo je však geniální; a Smyčcový kvartet F dur Antonína Dvořáka, zvaný "Americký", napsaný za jeho pobytu v USA. Druhá polovina koncertu byla věnována jinému žánru, a to jazzovým skladbám aranžovaným pro smyčcové kvarteto, jimž se kvartet Apollon věnuje. Zazněly skladby Milese Davise, Pata Methenyho, Chicka Corey a Leonarda Bernsteina. Účinkující nevyvedla z míry ani lapálie, kdy jednomu z hráčů během divočejší skladby praskla struna na houslích. Duchaplně zařadili sólovou skladbu pro violoncello, určenou původně na závěr jako poděkování zakladateli festivalu, violoncellistovi Jiřímu Hoškovi. Po vyčerpání plánovaného programu se museli dvakrát vrátit a přidávat.

Podobně jako zatím téměř všechny koncerty festivalu, i tento byl vyprodán. Zájemcům o další koncerty proto pořadatelé doporučují zajistit si vstupenky včas v předprodeji. Na některé už je ale pozdě - například koncert na žižkovské televizní věži je již týdny vyprodán beznadějně ...

Více o hotelu Flora

Více o kvartetu Apollon

Předprodej

Foto J. Karlíček, M. Škvor
Tyto stránky provozuje firma SEAL s.r.o
Webdesign MV.
blank blank blank blank blank