škola na Komenského náměstí škola na Komenského náměstí Královská města - města pod lupou
škola na Komenského náměstí znak Žižkova Vítejte na Žižkově! chrám sv. Prokopa a Česká reálka, vlevo budova radnice
znak Žižkova
Místa konání koncertů
Táboritská ulice
menu
menu menu
Místa konání koncertů
Programy jednotlivých koncertů
Profily účinkujících
Aktuální informace
FESTIVAL 2021
FESTIVAL 2020
FESTIVAL 2019
FESTIVAL 2018
FESTIVAL 2017
FESTIVAL 2016
FESTIVAL 2015
FESTIVAL 2014
FESTIVAL 2013
FESTIVAL 2012
FESTIVAL 2011
FESTIVAL 2010
FESTIVAL 2009
FESTIVAL 2008
FESTIVAL 2007
FESTIVAL 2006
FESTIVAL 2005
FESTIVAL 2004
FESTIVAL 2003
FESTIVAL 2002
FESTIVAL 2001
Žižkov
Oficiální www stránky Prahy 3
Vinohrady.cz
Klub přátel Žižkova

Navštivte nás na Vinohradech.
menu menu
menu
 

 
sokolna
CARPE DIEM - galerie, kavárna

Ve dvacátých letech minulého století se zdárně rozvíjí firma „Barvy-laky“ pana Viktora Materny. Z Dělnické ulice v Holešovicích, kde před lety začínal jeho otec s několika kotly v zahradní kůlně, se stěhuje do nových budov v Hostivaři a zároveň staví v Praze v Jičínské ulici nový moderní dům pro své zaměstnance. Brzy však umírá a vedení závodu se ujímá jeho teprve osmnáctiletá dcera Zdenka, později provdaná Wagnerová. Továrna se pod jejím vedením úspěšně rozvíjí, pak ale přichází rok 1948. Podnik je pochopitelně znárodněn a o rok později jsou manželé Wagnerovi zadrženi u Domažlic s třemi dcerami při pokusu o přechod hranic. Místo do svobodného světa putovali za mříže a dcery do sirotčince. V roce 1968 odjíždí celá rodina do emigrace do Švýcar. Po sametové revoluci podává paní Zdenka Wagnerová žádost o restituci majetku, mezi jinými i o činžovní dům v Jičínské ulici č. 4. Brzy však umírá a dědictví přebírá její nejstarší dcera Helena Jirounková. Dům po dlouholeté péči OPBH potřebuje opravy bytů, fasády, výměnu topení, oken i výtahu. Nakonec dochází i na sklepní prostory, ve kterých se po léta proháněly jen myši a potkani. Dědeček Materna by zde nechal zabudovat tři moderní kotle a vařil by tu nové barvy, uvažovala paní Helena, ale to by mě moc nebavilo. A pak si vzpomněla na babičku Finu Maternovou, známou akademickou malířku; ta by zde určitě vybudovala galerii, řekla si a tak se i stalo. A rodinné tradici bylo přeci jen vyhověno.

Do Galerie CARPE DIEM se dnes můžete přijít potěšit krásnými výstavami v nádherném prostředí, (poslední dvě byly věnovány dílům Jiřího Suchého a Jana Kristoforiho), posedět u kávy či vína, ale můžete se i vykoupat v malém, ale dokonale a moderně vybaveném bazénu, nebo si můžete přijít zacvičit do intimní tělocvičny.

Více informací o aktivitách galerie a kavárny CARPE DIEM se dozvíte na internetových stránkách www.carpediempraha.cz, nebo na telefonním čísle 272 741 421. O pohnuté rodinné historii rodiny Maternů, Wagnerů a Jirounků se můžete dočíst v knížce Úniky z Temna, od paní Heleny J.Wagnerové, k dostání ve vybraných knihkupectvích a v Galerii Carpe Diem.

Carpe Diem
Jičínská 4, Praha 3 - Vinohrady
info@carpediempraha.cz
www.carpediempraha.cz

Tyto stránky provozuje firma SEAL s.r.o
Webdesign MV.
blank blank blank blank blank