škola na Komenského náměstí škola na Komenského náměstí Královská města - města pod lupou
škola na Komenského náměstí znak Žižkova Vítejte na Žižkově! chrám sv. Prokopa a Česká reálka, vlevo budova radnice
znak Žižkova
Profily účinkujících
Táboritská ulice
menu
menu menu
Místa konání koncertů
Programy jednotlivých koncertů
Profily účinkujících
Aktuální informace
FESTIVAL 2021
FESTIVAL 2020
FESTIVAL 2019
FESTIVAL 2018
FESTIVAL 2017
FESTIVAL 2016
FESTIVAL 2015
FESTIVAL 2014
FESTIVAL 2013
FESTIVAL 2012
FESTIVAL 2011
FESTIVAL 2010
FESTIVAL 2009
FESTIVAL 2008
FESTIVAL 2007
FESTIVAL 2006
FESTIVAL 2005
FESTIVAL 2004
FESTIVAL 2003
FESTIVAL 2002
FESTIVAL 2001
Žižkov
Oficiální www stránky Prahy 3
Vinohrady.cz
Klub přátel Žižkova

Navštivte nás na Vinohradech.
menu menu
menu
 

 
sokolna
VIKTOR KALABIS - hudební skladatel

Viktor KalabisViktor Kalabis studoval skladbu na Pražské konzervatoři u Emila Hlobila a na AMU u Jaroslava Řídkého a současně hudební vědu a filozofii na UK. Titul PhDr. mu však byl přiznán až v roce 1991 po pádu komunistické vlády. Působil jako redaktor a hudební režisér v Československém rozhlase (1953-72). Od roku 1972 se věnuje výlučně komponování. Hudební kvalita jeho skladeb spolu s filozoficky meditativní hloubkou zajistily Kalabisově tvorbě velmi brzy výrazný ohlas doma i v zahraničí. V roce 1967 byl vyznamenán Cenou československé hudební kritiky a v roce 1969 státní cenou. Jeho II. symfonie (Sinfonia pacis) patří od šedesátých let k nejhranějším soudobým českým symfonickým skladbám. Cembalový koncert zazněl v řadě významných koncertních síních světa.

Mnohé skladby vytvořil na objednávku: Koncert pro orchestr pro Českou filharmonii, 4. symfonie pro Staatskapelle Dresden, Canticum canticorum pro Gächinger Kantorei, 2. houslový koncert pro Josefa Suka, Klavírní koncert č. 1 a Cembalový pro manželku Zuzanu Růžičkovou. Pět romantických písní o lásce zkomponoval pro Terezii Csaibókovou a Maďarskou národní filharmonii, Čtyři obrazy pro Johna Soluma, Dialogy pro Jánose Starkera. Převážnou část tvorby Viktora Kalabise tvoří hudba symfonická, koncertantní a komorní, ale významné jsou i jeho vokální díla: kantáta Canticum Canticorum, komorní kantáta Vojna, cykly písní a sborová tvorba. Bajka pro komorní orchestr je určena ke scénickému provedení stejně jako dvoudílný balet Dva světy, inspirovaný známou knížkou L. Carolla "Alenka v říši divů", jehož videozáznam získal v USA roku 1993 cenu "Parents´ Choice Award".

Svoji skladatelskou životní dráhu charakterizuje takto: "Předmětem mého celoživotního zájmu je tzv. vážná hudba, zvláště pak symfonická, komorní i vokální. Je to překrásný obor, který zvláště co do popularity zasahuje jen zcela nepatrnou část obyvatelstva, protože přeci jen leccos předem předpokládá. Inteligenci a citlivé srdce. Nevím, nevím, jestli ještě dnes můžeme směle prohlásit, že je v hudbě život Čechů, jak kdysi prohlásil Bedřich Smetana, nebo Co Čech - to muzikant". Zařadili jsme se trochu někam jinam. Snad "Co Čech - to hokejista nebo fotbalista". A přesto si myslím, že bychom tu vážnou hudbu, která je v tom národním organizmu byť jen jakýmsi stopovým prvkem, jak my se ženou říkáme, neměli zcela vyloučit z našeho zájmu, protože přináší hodnoty daleko hlubší a trvalejší než hudba spotřební, kterou nás naše média tak nadbytečně zásobují. Proto se těším na setkání s žižkovským publikem, abychom mohli i o tom porozprávět."

Tyto stránky provozuje firma SEAL s.r.o
Webdesign MV.
blank blank blank blank blank