škola na Komenského náměstí škola na Komenského náměstí Královská města - města pod lupou
škola na Komenského náměstí znak Žižkova Vítejte na Žižkově! chrám sv. Prokopa a Česká reálka, vlevo budova radnice
znak Žižkova
Místa konání koncertů
Táboritská ulice
menu
menu menu
Aktuální zprávy
FESTIVAL 2021
FESTIVAL 2020
FESTIVAL 2019
FESTIVAL 2018
FESTIVAL 2017
FESTIVAL 2016
FESTIVAL 2015
FESTIVAL 2014
FESTIVAL 2013
FESTIVAL 2012
FESTIVAL 2011
FESTIVAL 2010
FESTIVAL 2009
FESTIVAL 2008
FESTIVAL 2007
FESTIVAL 2006
FESTIVAL 2005
FESTIVAL 2004
FESTIVAL 2003
FESTIVAL 2002
FESTIVAL 2001
Žižkov
Oficiální www stránky Prahy 3
Vinohrady.cz
Klub přátel Žižkova

Navštivte nás na Vinohradech.
menu menu
menu
 

 
sokolna
VÝTVARNÁ ŠKOLA VÁCLAVA HOLLARA
Hollarovo náměstí 2, Praha 3

Hollarova škola - historické fotopatří mezi několik středních uměleckých škol, které si v roce 2001 připomínají 80 let existence, a jejichž osudy a historie se odvíjejí od vzniku Československé republiky. Výchozím momentem bylo založení Státní grafické školy v roce 1920. Tímto krokem mladá republika řešila potřebu mít vlastní odborníky v profesích spojených s tiskem, reprodukčními technikami, knihařským řemeslem, fotografií, nebo užitou grafikou. Mezi pedagogy patřily osobnosti, které známe z jejich díla, jež se stalo trvalou hodnotou naší moderní kultury, jako třeba grafik a návrhář Ladislav Sutnár, fotografové Jaromír Funke a Josef Ehm, grafik a ilustrátor Jan Konůpek. Škola získala poměrně rychle značné renomé, a také počet studentů postupně narůstal. Ve třicátých letech mívala kolem 350 žáků a 4 základní oddělení - knihařské, ozdobnické, reprodukčních technik, fotografie.

Malování v Hollarově školeK náplni školy patřilo také vydávání knih včetně knihařských prací. Označení školy v tiráži najdeme u mnohých titulů, které jsou v současnosti vyhledávány sběrateli (V. V. Štech: Sochaři pražského baroka, J. Cibulka: Kostel sv. Jiří na hradě pražském...). Také vydávání původních litografií bylo součástí činnosti školy (album 15 litografií V. Sedláčka "Léto a žně" ). V Československém pavilonu na Světové výstavě v Paříži v roce 1937 byla  Státní grafická škola zastoupena svými knižními vazbami. V roce 1949 se z této školy stala Vyšší škola uměleckého průmyslu, která byla v roce 1954 rozdělena na Střední odbornou školu výtvarnou a Střední průmyslovou školu grafickou. Poslední změny přišly po listopadové revoluci v souvislosti s přejmenováním obou škol na Výtvarnou školu Václava Hollara a udělením právní subjektivity.

Od roku 1954, kdy se škola stala samostatnou, má stovky absolventů, mezi kterými najdeme řadu významných osobností českého výtvarného umění. Základním studijním oborem je propagační grafika a druhým oborem, otevřeným 1. září 1999, je výtvarné zpracování keramiky a porcelánu. Hlavním předmětem je návrhové kreslení, vrcholící maturitní prací, kterou student musí dokázat, že zvládne samostatně navrhnout a realizovat práci na dané téma. Kromě základních výtvarných předmětů se studenti seznamují se základy fotografie, s typografií a také s využitím počítače v užité grafice. Náplň školních osnov reaguje na proměny, které reklama a užitá grafika v současnosti prodělávají: tvorba billboardů, webových stránek apod. I přes své "grafické" zaměření škola neopomíjí ani výuku modelování či běžné středoškolské všeobecné vzdělávací předměty.

Hollarova škola - logoŠkola spolupracuje s řadou firem a reklamních agentur a propojení školní výuky s praktickým životem umožnilo realizovat i několik studentských návrhů velkoplošných malířských výzdob interiérů, jako např. mateřských škol, dětských oddělení nemocnic, vestibulů gymnázia apod. Jako motivace slouží i časté výstavy, které pedagogům dávají možnost sledovat linii školy s časovým odstupem. Je třeba zmínit i poznávací zájezdy za architekturou a sbírkami světových muzeí či galerií a výměnné pobyty nebo výstavy se zahraničními školami obdobného charakteru.

V budově výtvarné školy se koná koncert PÍSEŇ PÍSNÍ MEZI OBRAZY (25.10. v 19,30).

Tyto stránky provozuje firma SEAL s.r.o
Webdesign MV.
blank blank blank blank blank